Det pratas mycket om proteinpulver, vilket jag aldrig har testat. Mitt mål är att gå ner i vikt, inte nödvändigtvis att bygga muskler. Jag får i mig 1600 kalorier per dag och det verkar funka bra att gå ner vikt med det intaget + träning. Kommer jag gå ner mer/snabbare om jag tar proteinpulver? Vad är era erfarenheter av det?

Visa kostkalendern, 08 augusti 2023:
1335 kcal Fett: 52,29g | Prot: 91,21g | Kolh.: 125,60g.   Frukost: Kaffe, Mandlar, AXA Havregryn . Lunch: GI Boxen Pannbiff. Middag: GI Boxen Asiatisk Kycklinggryta . Snacks/Annat: Clementin, Kvarnvingen Knäcke Normalgräddat, Larsa Grekisk Yoghurt 0%, Kaffe, Arla Mjölk 3%, Nocco Caribbean. mer...
2820 kcal Träning: Apple Health - 24 timmar. mer...

4 Anhängare    Stötta   

Kommentarer 
Proteinpulver kommer inte göra att du går upp eller ner i vikt. Det som spelar roll är ditt totala kaloriintag och hur väl du lyckas hålla dig till hälsosamma matvanor. Din kropp behöver tillräckligt med protein för att du ska behålla eller öka din muskelmassa, därför kan proteinpulver vara ett fantastiskt tillskott för att nå ditt proteinmål. En bra tumregel är att äta 1,6 - 2,2g protein per kg kroppsvikt. Exempelvis en som tränar och väger 70 kg bör äta mellan 112 g och 154 g protein varje dag. Så kolla gärna på fliken "makronäring" här på fs för att se att du når dina mål, därefter kan du utvärdera om proteinpulver är något för dig. Jag dricker en proteinshake varje dag för att det passar mina mål och min livsstil (det kan också vara väldigt gott beroende på vad man tillsätter). Vanligaste proteinpulvret är whey (vassle) Hoppas detta hjälper dig i dina funderingar, och lycka till! 
08 aug 23 av medlem: boxik
Om du tittar i appen hur mycket protein får du i dig idag i snitt på en vecka? Det rekomenderas minst 0,8 gr per kg kroppsvikt (WHO rek) detta är verkligen minimum för att må bra bör man nå 1,3 och vid hård styrketräning 1,5-2,0. Så titta först över kosten ät mer protein än kolhydrater vi tenderar att göra tvärtom, mer protein ger också bättre mättnad. Sen..lägg till en proteinpulverkick för att få en boost på ca 19 gr protein om det behövs i tex i grekisk yogurt, havregrynsgröt, smoothie eller bara i en shaker... det är ca 100 kcal i en portion. 
08 aug 23 av medlem: Ontheroadtonowhere
För för ditt svar, mycket intressant! Jag har kollat nu och ser att jag får i mig för lite protein. Jag har bara räknat kalorier och försökt äta ”rätt”, utan att fokusera på antal gram protein/kolhydrat/fett under en dag. Vad blir konsekvensen av att komplettera med proteinpulver i mitt fall? Kommer jag bygga fett mycket muskler, få mer mättnadskänsla eller vad :)? Förutsatt att jag fortsätter hålla mig på 1600 kalorier förstås. 
08 aug 23 av medlem: 80-6520
https://www.styrkelabbet.se/fraga-andreas-om-protein/ 
08 aug 23 av medlem: Ontheroadtonowhere
Hej. du kommer inte bygga muskler enbart av att öka proteinintaget, du måste också träna hårt. Om du tränar hårt kan du behöva tillföra mer protein i form av tillskott för att optimera muskelbygge, men om du inte tränar kan det räcka gott att äta mer proteinrika livsmedel om det är ökad mättnadskänsla du vill åt. tex ägg, kött, fisk, baljväxter mejeriprodukter osv. proteinpulver i sig är inget nödvändigt, men ett komplement när man tränar hårt.  
08 aug 23 av medlem: Lorilarfer1
Nej, du kommer bara lägga på mer kroppsfett om ditt dagliga kaloriintag överstiger din dagliga kaloriförbrukning (TDEE, total daily energy expenditure). När du tillgodosett din kropps protein behov på den nivå jag har angett tidigare, så kan du uppleva att du känner dig mer mätt. Oavsett, så är ett tillräckligt proteinintag krav för normal kroppsfunktion och byggande av muskler som kan t ex vara skadeförebyggande, men också ge dig en snyggare kroppskomposition. Testa äta mer proteinrik kost först eftersom många övriga näringsämnen också följer med, exempelvis nötkött, fisk, kyckling, ägg. Sen kan proteinpulvret ge en sista skjuts om du behöver det 
08 aug 23 av medlem: boxik
Tack för alla svar. Verkar vara en hel vetenskap det här med kost. Tror jag håller mig till mina 1600 kalorier och försöker öka proteinintaget och sänka kolhydrater något, och skippar pulver. Huvudsaken är att vågen rör sig åt rätt håll och jag inte går runt och är hungrig/sömnig i skallen.  
09 aug 23 av medlem: 80-6520
Låter klokt. Proteinpulver marknadsförs väldigt hårt i fitnesskretsar, så man börjar lätt tro att det är något obligatoriskt. Men man kommer väldigt långt med bara vanlig mat i lagom mängd. Lycka till med dina mål 💫 
09 aug 23 av medlem: Lorilarfer1
Ser att alla ger olika svar på hur mycket protein man behöver, är det någon som vet vad som stämmer? 
09 aug 23 av medlem: Mkaad79
Svar till Mkaad, det finns inte nå något som "stämmer". Hur mycket protein man behöver är beroende på flera faktorer som genetik och aktivitetsnivå, ju mer och hårdare du tränar desto mer behöver du exempelvis. Jag vill dock poängtera att det är inget farligt i att äta för mycket protein, därför är det bättre att ligga lite i överkant för att vara säker på att man fått i sig nog för att vara i sin bästa möjliga form. 
09 aug 23 av medlem: boxik
Enligt livsmedelsverket så är det lagom för de allra flesta om man låter 10-20% av ens dagliga kaloriintag bestå av protein. Om man tränar hårt (alltså såpass hårt att muskelnedbrytning uppstår, inte bara motion) så behöver man ju mer protein för att reparera musklerna igen och så de kan byggas upp större och på så vis ökas muskelmassan. Då brukar man istället räkna på ett intag motsvarande 1.4-2g protein/kg kroppsvikt.  
09 aug 23 av medlem: Lorilarfer1

     
 

Lämna en kommentar


Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar. Klicka här för att logga in.
 


80-6520 's vikthistorik


Skaffa appen
    
© 2024 FatSecret. Alla rättigheter reserverade.