Jag började min nuvarande ”viktresa” för snart 8 månader sedan. Det är väl typ mitt 10e eller 12e försök att få ner i vikt. Om inte mer.

Tidigare gånger har jag bara gett upp. Tänkt att jag ändå varit tjock (ett ord jag hatat hela mitt liv) och bara ätit på. Gått ner tack vare Viktväktarna, kaloriräkning och tänkt fettsnålt (med undantag för att jag inte börjat med lättmargarin för det tål jag inte, får allergisk reaktion i form av utslag och därför skippat något som fäst pålägget på smörgåsen helt och hållet) men tröttnat och gett upp och när jag gett upp bara gått upp ännu mer.

När jag startade en hälso app i måndags som jag tydligen använt på någon tidigare telefon stod mina upplysningar kvar från då. 93 kg vägde jag 2016-08-29. Hade jag hittat den här vägen DÅ så hade jag troligen inte varit överviktig idag eller åtminstone inte behövt kämpat så får att igen komma på bättre tankar.

Men det är något med att ibland måste man nå ”rock bottom”, komma så långt ner man kan komma för att önska att vilja ta sig upp och se utsikten. Så det har jag gjort. 110 hela kilon fick det bli. Med en längd på 166 cm över marken så kan ni som är snabba i huvudräkning se att den BMI jag hade när jag började var allt annat än hälsosam. Närmare BMI 40. Nu ligger jag strax under 30, jag är inte i mål men jag är på rätt väg.

Just nu befinner jag mig mitt i en 82 timmars fasta. Varför 82? 72 timmar + 10 till. Varför? För att bevisa för mig själv att jag faktiskt kan och att det går. Jag inledde min ”viktresa” för snart 8 månader med 72 timmars fasta och jag klarade det så varför inte testa 10 timmar till. Dygn två var värst då, det känns nu också men det går. Nu ska övervikten bort och det lösa skinnet också. För fasta hjälper. På flera sätt, även att ”äta upp” det jag inte längre behöver. Både lagrade fettceller och strama in hud som inte behövs för att få mig att må bra.

Varför har jag inte testat det här förut? För att jag undermedvetet trott på de lögner vi blivit itutade, att det är fett som är farligt och kcal vi ska passa oss för. Att det är på grund av ett ”oansvarigt beteende” som gör att jag varit överviktig. Och ja, det kan vara sant. Både att jag ätit för mycket både fett och kcal (en tidigare chef jag hade sa; ”det finns inte en kalori jag mött på som jag inte tyckt om.” Och det kan varit sant för mig också till viss del.) och ätit stora portioner, ätit mig mer än mätt.

Men varför har jag då inte lyckats när jag räknat kcal och points? För att jag sett på det hela från fel håll. Jag har ätit fettsnålt, små portioner, stimulerat min insulinproduktion och inte låtit min kropp vila. För vad är insulin, ja dels är det något som används vid matsmältning av socker men den är också en lagrande hormon. Det socker (de kolhydrater) som kroppen inte förbränner det lagras. Jag har ätit massor med kolhydrater och min kropp har gjort som jag bett den om (inte medvetet men ändå), den har lagrat.

Så därför kör jag nu ytterligare en längre fasta för att rensa upp en aning. Verkligen låta kroppen veta att NU behöver den inte lagra, nu är det dags att ta av vår reserv. Använda mig av det fantastiska Ketos och Autofagi. Ketosen tar hand om det lagrade fettet och Autofagin rensar upp i det som är trasigt eller defekt. Kroppen är så oerhört smart.

Men är inte svält farligt? Svält kan vara farligt men fasta är inte svält, det är en kontrollerad process av medvetet tagna val där man väljer att inte stoppa något i sig för att ta av sina lager istället. Trust me, jag har massor av reserv att ta av. När jag då och då kör 36 timmar går det ganska lätt, just nu känns det… men jag vet att det går och på fredag så är det helg. Inte med frossa av mat, för det orkar man inte när man inte ätit på någon dag, men då kan jag njuta och känna i kroppen att någonting har hänt. För oj vilken kick jag fick dag 3. Och det kommer alldeles säkert vara gott att äta då men något som kroppen inte behöver lagra in så mycket av. En längre fasta - gastric by pass utan att behöva använda ingrepp. Yeay! Inte riktigt, för magsäckens alla delar finns fortfarande kvar men behöver bara inte vara så uttänjd och helt naturligt.

Jag ska aldrig mer i mitt liv räkna en kcal, aldrig en gång läsa fettinnehåll på innehållsförteckning men ändå se vad det innehåller för oj va mycket skräp som presenteras som mat. Back to basic. Desto mindre processat desto lättare är det för våra kroppar att bearbeta det. Svårare än så är det egentligen inte men varför har jag tidigare gjort det så svårt?

Tack för alla ni som finns där ute som peppar och uppmuntrar. Ni är fantastiska. Ni är så duktiga, både dagar det går upp eller ner, men INTE för att ni önskar gå ner i vikt utan för att ni väljer att ta i tu med er hälsa. För i slutändan är det enbart det allt handlar om. Förvalta och ta vara på den kropp man fått. Heja heja heja, för oss.

18 Anhängare    Stötta   

Kommentarer 
Vilken fantastisk viktresa du gjort o gör o vad roligt att du hittat rätt metod. Du inspirerar oss andra att inte tappa hoppet o att fortsätta kämpa. Hur mycket eller lite man än ska gå ner, så känns det motigt ibland. Fortsätt mot målet! 🧡💪 
12 okt 23 av medlem: Padingen
Så inspirerande! 
12 okt 23 av medlem: raschkatten
Tack snälla. Vi fixar det här tillsammans.  
12 okt 23 av medlem: anna_jyre
Du är grym😃❤ 
12 okt 23 av medlem: HeavyMia
Tack 🙏 vi är grymma. Tänk va vi kämpar för vår hälsa (och andras fördomars) skull.  
12 okt 23 av medlem: anna_jyre
Fantastiskt inlägg som jag verkligen tycker om. Kroppen är fantastisk. det kan vi enas om. Både på att lagra energi, vilken gör att vi gå upp i vikt fastän vi inte riktigt hänger med där, och att använda lagrad energi, som du @Aanna_jyvre gör nu. Kroppen är fantastisk! Det här med BMI är kul, på något sätt, då det inte stämmer...eller stämmer det? Jag ligger nog på samma BMI som du Anna...och jag har precis varit på gränsen till att ha fetma, till att vara överviktig...och mitt mål är att gå , enligt BMI-skalan, till att bara vara Överviktig. Jag är inte helt säker på om jag vill gå ned till att vara Normalviktig. Ja, viktig är jag för mig själv och förhoppningsvis för andra. BMI är ett trubbigt verktyg som fungerar på gruppnivå. Ja,ja...vi kämpar på...och jag ska också prova 24 h fasta..troligen redan nästa vecka...bara jag får mitt kaffe! Tack för inspiration Anna och lycka till.  
13 okt 23 av medlem: Ultramannen
Tack @Ultramannen för att du tog dig tid att läsa mitt långa inlägg och kommentera det också. Många kan tycka att för långa eller personliga inlägg blir jobbiga att läsa. Fasta är FANTASTISKT och ketogenisk kost. Äta god mat som inte innehåller massor med skräp och/eller socker. Äta sig mätt utan att behöva tänka på points eller kalorier. Ja, kaffe (SVART) kan du dricka så länge du inte gör missen som jag gjorde under min första dag av min första långfasta, har mjölk i. Cocosolja kan du ha i så länge du inte har i mer än någon tsk. Ketos är det mest naturliga sätt för kroppen att förlora fett % på. För det är det kroppen är programmerad till. Äta fettsnålt fungerar på viktminskning men inte på fettförbränning i längden. Jag hittade min inspiration på youtube. Dr Sten Ekberg har hjälpt mig oerhört även Dr Eric Berg och Jason Fung. Nu senast hittade jag The Road to Health, en kanadensisk tjej som också pratar om Keto. Jag nosar på Carnevore men jag har inte vågat gå all in, i alla fall inte än. Jag är alldeles förtjust i bröd, vissa frukter och grönsaker och nötter. Bröd väljer jag att avstå just nu. Jag började min ”hälsoresa” med 75 dagar rensning och har nu startat en ny 75 dagar utan att tillåta mig några utsvävningar mer än i Keto/paleo vänlig MAT och avstår då även från alkohol. Genom att börja när jag gjorde så kan jag ha ”vanlig jul”, även om jag tvivlar på att jag äter mer än Max 5 knäck och typ en smörgås med julskinka. Men men…  
13 okt 23 av medlem: anna_jyre
Jag har några principer, som jag tycker fungerar för mig. För det första så tillåter jag mig att äta allting, dvs jag utesluter ingenting. För det andra, som i och för sig hänger ihop med det första, så äter jag sällan lågkaloriprodukter, då jag anser att de ibland är mer processade. Mer "ren" mat. För det tredje, och kanske det viktigaste i allting, så fungerar min viktförändring om jag äter regelbundet, dvs frukost, lunch och middag, MEN då med mindre portioner. Jag är dålig på att äta mellis, kan ta något ibland. Jag märker tydligt att viktförändringen går åt fel håll väldigt snabbt om jag slarvar och äter/dricker chips, öl mm. 24 h fasta? Äh, jag kör idag till i morgon...det blir bra...vatten och svart kaffe...det blir fint. 
14 okt 23 av medlem: Ultramannen
@Ultramannen häftigt att du börjar med fastan redan. Ja, vatten och dricker du kaffet svart så går det fint. Benbuljong vet jag folk kör med något som jag personligen inte fixar, då tar jag hellre en tsk havssalt/Himalaya salt fördelat över dagen/dagarna jag fastar. Och just saltet har varit jätte viktigt för mig. Och jag tar extra magnesium, zink, selen och D-vitaminer. Kolla gärna någon/några av Dr Sten Ekbergs videos på youtube. Han har hjälpt mig massor. Speciellt hjälpt mig att förstå varför jag har misslyckats gå ner i vikt förut. När man begränsar kalori-intag och speciellt fett intag då upplever kroppen efter en stund att den är i brist och det blir ohållbart. När man adderar mer protein (och fett) i kosten då känner sig kroppen mätt. Så min tumregel, äta protein först för mättnad, kolhydrater (de dagar jag äter det) och sedan fett. Jag har mer eller mindre strukit frukost eftersom jag sällan är hungrig på morgonen. Gällande fasta så tycker jag att 36 timmar är en bra längd. Då får man liksom två nätter gratis. Massor med lycka till med fasta. Det är inte så svårt som folk tror och super behagligt när det är över. Så detta fixar du fint.  
14 okt 23 av medlem: anna_jyre
Jag tar inga kosttillskott eller annat. Energidrycker och proteingrejer är inget för mig. Kul att du hittat din väg. 
14 okt 23 av medlem: Ultramannen
@Ultramannen. Nej jag tror du missförstod mig. Jag använder inte proteindrycker eller energidryck. Tillskott i form av vitaminer och mineraler från apoteket. Protein, i form av kött, keso, ägg eller ost.  
14 okt 23 av medlem: anna_jyre
Nä, jag förstod. Vi kämpar på…och jag sippar kaffe nu. 
14 okt 23 av medlem: Ultramannen
Det här var inga problem...jag käkade senast igår, och har klarat av den här dagen alldeles utmärkt. Nästa gång jag äter är i morgon...får se vad frukosten blir. Kaffe och vatten är det jag petat/petar i mig idag. Ja, jo...ska väga mig i morgon också. 
14 okt 23 av medlem: Ultramannen
Så kul att höra! Ja fasta är ett fantastiskt verktyg. Jag önskar jag hade börjat med det tidigare men tänker att jag är glad att jag funnit denna väg i alla fall. Häftigt om jag kunnat inspirerat fler.  
14 okt 23 av medlem: anna_jyre
Jag har ibland hoppat över någon måltid och vet att jag mår bra ändå, men det här med fasta är nog någonting som jag ska lägga in regelbundet. En dag i veckan, som boostar viktnedgången. Jag har 10 kg att gå ned till nyåret...vilket kommer gå bra då jag bestämt mig (igen) Jag har några misslyckade viktnedgångssatsningar, men nu har jag mål som är roliga. Jag ska vara med i en tävling i november (brukar vara det) och sedan ska kompisen och jag vara med i en tävling i england om ett år, och då vill jag vara i bra form. Så, viktnedgången nu är starten på den fortsatta träningen. Annat som händer i år är att jag ska cykla en liten utmaning den 11/11 eller 18/11, och några kilo lättare gör ingenting alls. Sedan så tror jag att jag kommer att byta ut en del vandringsutrustning till lättare saker inför nästa års vandring...I år vandringstränade jag en del, men ryggsäcken var tung ändå. Kan jag banta den lite och dessutom själv bli lite lättare så är det win win. Fåfängan i mig vill att jag går från BMI Fet till Överviktig till Nornalviktig. Jag får se hur långt jag fortsätter ned på skalan för Normalvikt. Det bestämmer jag inte nu. Tänk om det fanns en Trivselvikt? Det vore najs :-) 
14 okt 23 av medlem: Ultramannen
👏🏼 bra! Att hoppa över måltider är inte så farligt som ”dietister” ska ha det till. Jag är ingen frukostmänniska och mår hur bra som helst. Vi i västvärlden är något matfixerade. Tre huvudmål +mellanmål??!! Kroppen får ju aldrig vila. Fasta och periodisk fasta (intermittent fasting på engelska) låter kroppen få göra det. Se gärna instruktionsvideos i ämnet. Salt är en nyckel och mineraler och vitaminer. Annars kan man plåga sina njurar bland annat och i yttersta värsta fall dra på sig benskörhet vilket är mindre trevliga effekter av att försöka leva sunt. Salter hjälper även om man efter dygn två - 48 timmar in i fasta eller så, börjar känna sig yr. Jag har hållit på med det här i mer eller mindre under 8 månader så jag har haft både FANTASTISKA fastadagar och mindre kul dagar. Onödigt att göra de nybörjarmisstag som jag gjorde i okunskap eller nonchalans för kroppen om det går att undvika. Det är som flera säger. Man måste hitta sin egen väg. Oavsett vilken väg man tar, bra jobbat 👏🏼  
14 okt 23 av medlem: anna_jyre
34 h fasta, eller vad det nu blev, är över. Inga problem. Vågen säger att det går åt rätt håll också (fast det visste jag), och jag vet också varför den visar lägre än vad den skulle visa om jag hade kört som vanligt igår: kolhydratnivåerna och därmed vätskedepåerna är lägre i kroppen. Nu kaffe, juice och en kantarellomelett till frukost...plockade svamp igår. Sedan cykling idag...verkar bli bra väder. 
15 okt 23 av medlem: Ultramannen

     
 

Lämna en kommentar


Du måste logga in för att kunna lämna en kommentar. Klicka här för att logga in.
 


anna_jyre 's vikthistorik


Skaffa appen
    
© 2024 FatSecret. Alla rättigheter reserverade.